Gdy co roku zbliżają się urodziny naszych pociech.
Zadajemy sobie pytanie ...Czy kupować gotowy tort ? Czy zrobić samemu ?
Jeżeli jednak zdecydujemy się na drugą opcję, a nie posiadamy umiejętności cukierniczych to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. (Można go zrobić ze starszym dzieckiem).
Wykonanie toru wynosi 30 minut. Potrzebne składniki:
-2 opakowania ciasta francuskiego,
-Śmietanę 30,
-Serek typu mascarpone 500g,
-Drzem truskawkowy,
-Jogurt truskawkowy,
-mrożone jagody,
-cukier waniliowy,
-wiórki kokosowe,
Sposób przygotowania :
Masa krem :)
Wlewamy do miski śmietanę 30, a następnie ją ubijamy mikserem. Po ubiciu dodajemy serek mascarpone, cukier waniliowy, jogurt truskawkowy, jagody zamrożone - wszystko mieszamy i gotowe.
Z jednego opakowania ciasta francuskiego wycinamy dwa koła. (Można je wykonać z pomocą talerza). Razem będziemy mieć cztery wycięte koła, które wkładamy na 15 minut do piekarnika (200 stopni termoobieg). Ważne aby podziurkować ciasto widelcem zanim umieścimy je w piekarniku. Ciasto można położyć na papierze do pieczenia lub na foli.
Na upieczone krążek nakładamy drzem truskawkowy oraz masę kremową i tak układamy kolejne warstwy. Pod koniec kremem wykańczamy formę tortu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Można udekorować wierzch tortu mandarynką.
Życzymy smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz