zdjęcie ze strony alejakwiatowa.blogspot.com
Ciasto z dyni
Zainspirowana stroną o tematyce ogrodowej, postanowiłam upiększyć nie tylko ogród, ale i kuchnię o miłe zapachy i kolory. Piekarnik od dłuższego czasu zimny, tęskniący za nowymi wytworami, dzisiaj ożywił się pomarańczowym kolorem :-)
Przedstawiam Wam przepis na ciasto z dyni, w moim wykonaniu z odrobiną zmielonych orzechów włoskich i cynamonem.
Składniki:
- ok. 2 szklanki miąższu z dyni
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżki cynamonu
- 3 jaja
- cukier waniliowy
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- orzechy włoskie
2. Miąższ z dyni siekamy lub trzemy na tarce. Odsączamy dynię i dodajemy orzechy
3. Do utartej wcześniej masy z jaj i cukru dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.
4. Dodajemy dynię z orzechami i ponownie mieszamy całość.
5. Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika (rozgrzanego do 180 stopni) Pieczemy 45-60 minut.
I gotowe!
Pragnę nadmienić, że dynia smakuje wybornie, ma wspaniały wpływ na organizm i wysoką wartość odżywczą. To prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych, a najbardziej odżywcza jest ta o intensywnym kolorze pomarańczowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz