poniedziałek, 12 listopada 2018

krem z dyni





Krem z dyni

     Witajcie!

     Jako, że mieszkam w Poznaniu, to tak samo ważne są dla mnie rogale świętomarcińskie, jak i święto korbola (po poznańsku dynia). W najbliższym czasie postaram się Wam zaproponować smaczne i pożywne potrawy z dyni, jaki i szybki przepis na rogaliki.




Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 18% ukwaszanej
  • (można dodać 1 paprykę, jak ktoś lubi na ostro tak, jak ja )
1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałeczki, marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez 3 minuty.
2. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem do kremu. Solimy i pieprzymy.

I gotowe !
życzę smacznego
Marta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...