Krem z dyni
Witajcie!
Jako, że mieszkam w Poznaniu, to tak samo ważne są dla mnie rogale świętomarcińskie, jak i święto korbola (po poznańsku dynia). W najbliższym czasie postaram się Wam zaproponować smaczne i pożywne potrawy z dyni, jaki i szybki przepis na rogaliki.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki śmietany 18% ukwaszanej
- (można dodać 1 paprykę, jak ktoś lubi na ostro tak, jak ja )
2. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem do kremu. Solimy i pieprzymy.
I gotowe !
życzę smacznego
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz