URZECZONA PRZEPISEM NA PIECZONEGO KRÓLIKA ZE STRONY INTERNETOWEJ NIETYLKOPASTA.PL, PRAGNĘ POCHWALIĆ SIĘ SWOIM KUCHENNYM DOKONANIEM, A ZARAZEM ZAPROSIĆ DO ROZPOCZĘCIA POPOŁUDNIA Z KOLEJNĄ POZYCJĄ "KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK" ;-)
ZAPRASZAM DO GOTOWANIA I ŻYCZĘ MIŁEJ NIEDZIELI
MARTA
KRÓLIK W
WINIE
Przygotowanie: ok 1,5 h
Ilość porcji: 3-4
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
-1 tuszka królika ok
1,2 – 1,5 kg, wypatroszona
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 8 ząbków czosnku
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 3/4 szklanki oliwek (mogą być i zielone i czarne) bez pestek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– olej do smażenia
– sól i pieprz
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 8 ząbków czosnku
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 3/4 szklanki oliwek (mogą być i zielone i czarne) bez pestek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– olej do smażenia
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Tuszkę królika
pokrójcie za pomocą ostrego noża lub tasaka na mniejsze kawałki. Wyjdzie 7-10
części. Królik ma dość delikatne kostki, zatem łatwo je połamać za pomocą
ostrzejszego narzędzia.
2. Tak przygotowane mięso
natrzyjcie solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmażcie królika, tak aby
mięso z zewnątrz nie było różowe. Zajmie to ok 10-15 minut. Następnie
zalejcie królika winem i duście ok 5 minut aby wino nieco odparowało.
3. Przełóżcie całość do
naczynia żaroodpornego. Dodajcie ząbki czosnku, jeśli są duże to przekrojone na
2-3 części. Dodajcie także oliwki i rozmaryn (oderwijcie listki od zdrewniałych
łodyżek i użyjcie samych listków). Całość przykryjcie szczelnie folią
aluminiową i wsawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st.
4. Pieczcie królika około
1h, w połowie pieczenia przekręćcie mięso na drugą stronę. Po 1h odkryjcie
królika i pieczcie jeszcze ok 15-20 minut aż sos nieco wyparuje a królik ładnie
się „podpiecze”.
5. Po wyjęciu z
piekarnika posypcie natką pietruszki. Podawajcie z dodatkami: kaszą lub
ziemniakami, sałatką.
AUTOR POTRAWY I ZDJĘCIA: MARTA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz