niedziela, 24 września 2017

pieczony królik

PIECZONY KRÓLIK

URZECZONA PRZEPISEM NA PIECZONEGO KRÓLIKA ZE STRONY INTERNETOWEJ NIETYLKOPASTA.PL, PRAGNĘ POCHWALIĆ SIĘ SWOIM KUCHENNYM DOKONANIEM, A ZARAZEM ZAPROSIĆ DO ROZPOCZĘCIA POPOŁUDNIA Z KOLEJNĄ POZYCJĄ "KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK" ;-)


ZAPRASZAM DO GOTOWANIA I ŻYCZĘ MIŁEJ NIEDZIELI

MARTA

KRÓLIK W WINIE

Przygotowanie: ok 1,5 h
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
-1 tuszka królika ok 1,2 – 1,5 kg, wypatroszona
– 250 ml czerwonego wytrawnego wina
– 8 ząbków czosnku
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 3/4 szklanki oliwek (mogą być i zielone i czarne) bez pestek
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– olej do smażenia
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.    Tuszkę królika pokrójcie za pomocą ostrego noża lub tasaka na mniejsze kawałki. Wyjdzie 7-10 części. Królik ma dość delikatne kostki, zatem łatwo je połamać za pomocą ostrzejszego narzędzia.
2.    Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmażcie królika, tak aby mięso z zewnątrz nie było różowe. Zajmie to ok 10-15  minut. Następnie zalejcie królika winem i duście ok 5 minut aby wino nieco odparowało.
3.    Przełóżcie całość do naczynia żaroodpornego. Dodajcie ząbki czosnku, jeśli są duże to przekrojone na 2-3 części. Dodajcie także oliwki i rozmaryn (oderwijcie listki od zdrewniałych łodyżek i użyjcie samych listków). Całość przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wsawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st.
4.    Pieczcie królika około 1h, w połowie pieczenia przekręćcie mięso na drugą stronę. Po 1h odkryjcie królika i pieczcie jeszcze ok 15-20 minut aż sos nieco wyparuje a królik ładnie się „podpiecze”.
5.    Po wyjęciu z piekarnika posypcie natką pietruszki. Podawajcie z dodatkami: kaszą lub ziemniakami, sałatką.






AUTOR POTRAWY I ZDJĘCIA: MARTA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...