Dżem z czereśni
Witam serdecznie, dziś czas na czereśniową przygodę, w której będę Waszą przewodniczką. Liczę na zaufanie ;-)
Składniki
·
3 kg czereśni
·
60 dag cukru
·
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
·
Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Najlepiej posłużyć się drylownicą
·
W dużym rondlu owoce zasypać cukrem i zostawić na
kilka godzin, żeby puściły sok
·
Przemieszać czereśnie i postawić na średnim ogniu.
Doprowadzić do zagotowania, zdejmując pianę z powierzchni
·
Dodać wanilię. Zmniejszyć ogień i smażyć powoli, aż
sok odparuje, a dżem zgęstnieje
·
Garnek w trakcie smażenia należy 2-3 razy zdjąć z
ognia, zostawić do ostygnięcia
·
Gotowy dżem nakładać do słoików, mocno zakręcić i
odwrócić do góry dnem
·
Słoiki z dżemem smażonym krótko (zachowują ładniejszy
kolor) trzeba pasteryzować: Pasteryzacja na sucho i na mokro, w
piekarniku, garnku lub zmywarce
Moi drodzy, ja również smażyłam dość długo i mój dżem nie ma zbyt ładnego koloru, dlatego proponuję Wam, żebyście smażyli odrobinkę krócej, aby Wasze dżemy miały wyraźne kolory. Miejcie też na uwadze, że dżem z jasnych czereśni jest też bledszy.
Pozdrawiam
Marta ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz