poniedziałek, 30 lipca 2018

Dżem z czereśni


Dżem z czereśni

Witam serdecznie, dziś czas na czereśniową przygodę, w której będę Waszą przewodniczką. Liczę na zaufanie ;-)


Składniki
·         3 kg czereśni
·         60 dag cukru
·         1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
·         Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Najlepiej posłużyć się drylownicą


·         W dużym rondlu owoce zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, żeby puściły sok


·         Przemieszać czereśnie i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, zdejmując pianę z powierzchni



·         Dodać wanilię. Zmniejszyć ogień i smażyć powoli, aż sok odparuje, a dżem zgęstnieje


·         Garnek w trakcie smażenia należy 2-3 razy zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia


·         Gotowy dżem nakładać do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem


·         Słoiki z dżemem smażonym krótko (zachowują ładniejszy kolor) trzeba pasteryzować: Pasteryzacja na sucho i na mokro, w piekarniku, garnku lub zmywarce

Moi drodzy, ja również smażyłam dość długo i mój dżem nie ma zbyt ładnego koloru, dlatego proponuję Wam, żebyście smażyli odrobinkę krócej, aby Wasze dżemy miały wyraźne kolory. Miejcie też na uwadze, że dżem z jasnych czereśni jest też bledszy.

Pozdrawiam

Marta ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...