środa, 11 lipca 2018

Drożdżówka z truskawkami


Drożdżówka z truskawkami

Witam serdecznie w pięknym miesiącu lipcu. Bardzo przepraszam, że tak późno zabrałam się za temat truskawek, których już w zasadzie nie można spotkać już na bazarach, ale zawsze truskawki możemy zastąpić innymi owocami, jak np. porzeczkami, agrestem, rabarbarem, jagodami. Jest mi serdecznie miło zaprezentować Wam moje szneki z drzuzgawką, czyli drożdżówki z truskawką po poznańsku.

A więc do dzieła! :-)

Składniki na 9 sztuk:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 4,5 łyżeczki bułki tartej
- 400 g truskawek
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody do posmarowania drożdżówek

Ponadto do kruszonki potrzebujemy:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 60 g roztopionego masła

1. Mąkę pszenną należy wymieszać z drożdżami. Ja akurat dostałam w sklepie drożdże suche. Ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn. Następnie dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości na 90 minut.



2. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia oraz w odpowiednich odległościach. Można je przykryć folią spożywcza lub lnianym ręcznikiem i pozostawić w cieple na 30 minut lub dłużej do podwojenia objętości.


3. Gdy bułeczki  podwoją objętość, dnem szklanki należy zrobić wgłębienie w każdej, przyciskając mocno szklankę. Ciasto powinno być cienkie w tym miejscu. Smarujemy je rozmąconym jajkiem.







4. We wgłębienie nasypać pół łyżeczki tartej bułki, a na końcu włożyć truskawki.



mmmm....ale pyszne truskawy :-)

5. Bułeczki posypać kruszonką, a następnie piec w temperaturze 190 stopni ok 22 minuty. Piekarnik musi być wcześniej rozgrzany. Po wyjęciu wystudzić.


mmm... pyszota :-)

Poniżej przedstawiam również wersję z czerwonymi porzeczkami, czereśniami i agrestem odmiany czerwonej, jest bardziej słodki niż ten zielony.




Agrest podzieliłam na połówki, aby lepiej rozkładał się na bułeczce.



Życzę smacznego 

Marta ;-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...