placuszki ryżowe
jedną z moich ulubionych potraw są placuszki ryżowe
składniki:
- 3 torebki białego ryżu
- 2 kostki rosołowe lub wywar z warzyw
- opakowanie tartego żółtego sera
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól i pieprz
- płatki kukurydziane
1. 3 torebki ryżu gotuję w wywarze warzywnym/ 2 kostki rosołowe. Ja nie gotuję ryżu w torebkach, rozrywam je, żeby się pozbyć torebki.
2. A w tym czasie, kiedy ryż stygnie, "biję" płatki kukurydziane. Wybrałam 2 rodzaje, zwykłe i żytnie orkiszowe. Włożyłam je do torebki, aby nie "latały" po całej kuchni podczas ubijania.
3. Przestygnięty ryż łączymy z jajkami, startym serem żółtym, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Ugniatamy składniki. Można dodać również 1 cebulę drobnopokrojoną.
4. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w panierce z płatków i smażymy aż do złocistego koloru.
życzę smacznego
Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz