poniedziałek, 22 stycznia 2018

placuszki ryżowe



placuszki ryżowe

jedną z moich ulubionych potraw są placuszki ryżowe

składniki:

- 3 torebki białego ryżu
- 2 kostki rosołowe lub wywar z warzyw
- opakowanie tartego żółtego sera
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól i pieprz
- płatki kukurydziane

1. 3 torebki ryżu gotuję w wywarze warzywnym/ 2 kostki rosołowe. Ja nie gotuję ryżu w torebkach, rozrywam je, żeby się pozbyć torebki. 


2. A w tym czasie, kiedy ryż stygnie, "biję" płatki kukurydziane. Wybrałam 2 rodzaje, zwykłe i żytnie orkiszowe. Włożyłam je do torebki, aby nie "latały" po całej kuchni podczas ubijania.




3. Przestygnięty ryż łączymy z jajkami, startym serem żółtym, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Ugniatamy składniki. Można dodać również 1 cebulę drobnopokrojoną.


4. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w panierce z płatków i smażymy aż do złocistego koloru.





życzę smacznego

Marta





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...