chruściki (faworki)
Niebawem Tłusty Czwartek, a wraz z nim czas na pączki i chruściki.
Postaram się Wam jak najprościej przedstawić przepis na chruściki.
Potrzebujemy:
- 4 żółtka jajek
- śmietana 18% - pół szklanki
- 2 szklanki mąki
- spirytus lub ocet (1 łyżka)
- cukier puder
- 6 kostek smalcu
1. Do miski należy nasypać mąki i zrobić dołek, po czym wypełnić go żółtkami jajek i śmietaną, dolać 1 łyżkę octu.
2. Ciasto należy wyrobić a potem przez 10 minut bić wałkiem z każdej strony.
3. Ciasto rozwałkowane pociąć na małe prostokąty i naciąć w nich dziurki.
4. Jedna końcówkę paska przekładamy do dziurki.
5. Faworki smażymy na rozgrzanym smalcu.
6. Usmażone faworki posypujemy cukrem-pudrem, ale przesianym przez sitko.
Smacznego
Marta :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz