poniedziałek, 29 stycznia 2018

chruściki


chruściki (faworki)

Niebawem Tłusty Czwartek, a wraz z nim czas na pączki i chruściki. 
Postaram się Wam jak najprościej przedstawić przepis na chruściki.

Potrzebujemy:
-  4 żółtka jajek
- śmietana 18% - pół szklanki
- 2 szklanki mąki
- spirytus lub ocet (1 łyżka)
- cukier puder
- 6 kostek smalcu

1. Do miski należy nasypać mąki i zrobić dołek, po czym wypełnić go żółtkami jajek i śmietaną, dolać 1 łyżkę octu.
2. Ciasto należy wyrobić a potem przez 10 minut bić wałkiem z każdej strony.


3. Ciasto rozwałkowane pociąć na małe prostokąty i naciąć w nich dziurki.  


4. Jedna końcówkę paska przekładamy do dziurki.


5. Faworki smażymy na rozgrzanym smalcu.


6. Usmażone faworki posypujemy cukrem-pudrem, ale przesianym przez sitko.


Smacznego

Marta :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...