Babka lancetowata - syrop
czyli ...Wspomnienia z wakacji :-)
Moi drodzy, jest już jesień i nadszedł czas wirusów, katarów, przeziębień i gryp. Ale nam one nie straszne, gdy wcześniej zadbamy o wspomaganie naszej odporności. Nie potrzebujemy do tego drogich suplementów diety, czy lekarstw. Wystarczą nam tylko:
- świeże liście babki lancetowatej
- paczka cukru trzcinowego
- słoik 1l lub 700 ml
Młode jeszcze liście babki lancetowatej myjemy w letniej wodzie, suszymy i kroimy je w paski
Pokrojone liście układamy naprzemiennie do słoika, tak aby tworzyły warstwy: liście-cukier-liście-cukier, tak, aby na wierzchu była warstwa cukru
Słoik zakręcamy i wkładamy do ciemnego miejsca na 3 lub 4 tygodnie, obserwujemy jak powstaje syrop
Powstały syrop ma bardzo przyjemny zapach, możemy zażywać łyżkę dziennie
Babka lancetowata wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych i działa wykrztuśnie. Poza tym wspomaga odporność, a zmiksowany liść babki pomaga na regenerację skóry po ugryzieniach owadów lub przy różnych zadrapaniach.
Życzę smacznego
Marta ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz