sobota, 30 grudnia 2017

zupa cebulowa


zupa cebulowa

Do ugotowania aromatycznej zupy cebulowej, potrzebne nam będą:

- 6 dużych cebul
- 6 łyżek masła
- łyżka mąki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- opakowanie tartego żółtego sera
- szklanka białego wytrawnego wina
- łyżka tymianku
- 2-3 listki laurowe
- sól, pieprz

1. Cebulę należy obrać w plasterki, dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i liście laurowe. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.





2. Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje wlać gorący wywar (może to być rosół z kostki).




3. Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej przez 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.


4. Zupę posypać tartym serem żółtym. Można dodać też grzanki na wierzch sera. 


życzę smacznego

MARTA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...