KUMPIR - TURECKI PIECZONY ZIEMNIAK
PRZEPIS (dla dwóch osób):
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- łyżka stołowa żółtego startego sera
Nadzienie:
- sos czosnkowo-jogurtowy z kukurydzą (jogurt naturalny 250 ml połączony z solą, pieprzem, wkrojonym czosnkiem i kukurydzą)
- filety z kurczaka (2 filety, nawet 1 starczy)
1. Ziemniaki myjemy i osuszamy, ale nie obieramy. nakłuwamy z każdej strony widelcem, a potem wstawiamy w folii aluminiowej do piekarnika. Pieczemy ok. godziny w 220 stopniach.
2. W tym czasie fileta z kurczaka myjemy, suszymy, posypujemy solą, pieprzem, moczymy w panierce i smażymy.
3. Po upieczeniu kroimy ziemniaka wzdłuż i wydrążamy ziemniaka łyżką. Miąższ ugniatamy widelcem z masłem i serem żółtym. Wymieszany miąższ wkładamy z powrotem do ziemniaka.
4. Na ziemniaka nakładamy też sos czosnkowy z kukurydzą oraz pokrojone na plasterki kawałki filetów z kurczaka.
I GOTOWE.
JA PODAŁAM ZIEMNIAKI JESZCZE Z SUSZONYMI MORELAMI I ŚLIWKAMI ORAZ Z ZIELONĄ HERBATKĄ JAŚMINOWĄ, ABY ODDAĆ TURECKI KLIMAT PROSTO Z HAREMU SUŁTANA SULEJMANA ;-)
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO
MARTA
niedziela, 5 listopada 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Razem z mamą tarta warzywna....mniam
Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...
-
Wrzos- praca plastyczna Witam Was wszystkich: rodziców dzieci oraz nauczycieli i pozostałych zainteresowanych blogiem. Już ro...
-
morskie głębiny praca plastyczna Nadszedł już czas planowania wyjazdu wakacyjnego. Ja w tym roku popływam. A Wy? Może zaproponujecie ...
-
owoce i warzywa - eksperyment z barwnikami Zapraszam dziś Was do eksperymentu: jak warzywa i owoce przewodzą w sobie wodę ( w nasz...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz