niedziela, 5 listopada 2017

kumpir - pieczony ziemniak

KUMPIR - TURECKI PIECZONY ZIEMNIAK

PRZEPIS (dla dwóch osób):

- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka masła
- łyżka stołowa żółtego startego sera

Nadzienie:

- sos czosnkowo-jogurtowy z kukurydzą (jogurt naturalny 250 ml połączony z solą, pieprzem, wkrojonym czosnkiem i kukurydzą)
- filety z kurczaka (2 filety, nawet 1 starczy)

1. Ziemniaki myjemy i osuszamy, ale nie obieramy. nakłuwamy z każdej strony widelcem, a potem wstawiamy w folii aluminiowej do piekarnika. Pieczemy ok. godziny w 220 stopniach.

2. W tym czasie fileta z kurczaka myjemy, suszymy, posypujemy solą, pieprzem, moczymy w panierce i smażymy.

3. Po upieczeniu kroimy ziemniaka wzdłuż i wydrążamy ziemniaka łyżką. Miąższ ugniatamy widelcem z masłem i serem żółtym. Wymieszany miąższ wkładamy z powrotem do ziemniaka.

4. Na ziemniaka nakładamy też sos czosnkowy z kukurydzą oraz pokrojone na plasterki kawałki filetów z kurczaka.





I GOTOWE.

JA PODAŁAM ZIEMNIAKI JESZCZE Z SUSZONYMI MORELAMI I ŚLIWKAMI ORAZ Z ZIELONĄ HERBATKĄ JAŚMINOWĄ, ABY ODDAĆ TURECKI KLIMAT PROSTO Z HAREMU SUŁTANA SULEJMANA ;-)

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO

MARTA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...