Pieczone pierogi
W CIĄGU TYGODNIA STARAMY SIĘ SPROSTAĆ CODZIENNYM ZADANIOM,
W PRACY, W DOMU JAKO ŻONY, PARTNERKI, MATKI. NIE ZAWSZE MAMY CZAS,
ABY ZROBIĆ SWÓJ EKSTRA POPISOWY NUMER W KUCHNI, CZĘSTO GOTUJEMY COŚ NA SZYBKO. MOIM POPISOWYM NUMEREM W WOLNE DNI, TAKIE, JAK DZISIEJSZA NIEDZIELA, SĄ PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM, TAK WIĘC CHCIAŁABYM SIĘ Z WAMI PODZIELIĆ POMYSŁEM ZACZERPNIĘTYM ZE STRONY "KOBIETA WSZECHJEDZĄCA"
I ZAPREZENTOWAĆ PYSZNE PIECZONE PIEROGI, A ZARAZEM ZAPOCZĄTKOWAĆ DZIAŁ KULINARNY NA NASZYM BLOGU: "KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK".
ZAPRASZAM DO DZIAŁANIA - GOTOWANIA I ŻYCZĘ SMACZNEGO ;-)
MARTA
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM
Składniki na ciasto:
§ 550g mąki
§ 200 g masła
§ 3 jajka
§ 2 łyżki kwaśnej
śmietany
§ sól
Składniki na farsz:
§ 40 dag gotowanego
mięsa (z rosołu)
§ 2 średnie cebule
§ 2 łyżki klarowanego
masła lub oleju
§ 125 ml bulionu
§ przyprawy: sól,
pieprz, tymianek, rozmaryn
Dodatkowo rozbełtane jajko
do smarowania pierogów.
Przygotuj ciasto: mąkę z
solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne masło i
wbij jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną śmietanę. Gdy składniki
się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.
Mając gotowe ciasto, zabierz się
za farsz: zmiel mięso. Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i
zeszklij na klarowanym maśle. Do cebuli dodaj zmielone mięso, podlej bulionem i
przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem (po około pół łyżeczki
suszonych ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu, często mieszając, przez około
10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy
odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki
albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę
farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika
nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
zdjęcie i pierogi mojego autorstwa- Marta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz