niedziela, 17 września 2017

pieczone pierogi

Pieczone pierogi


     W CIĄGU TYGODNIA STARAMY SIĘ SPROSTAĆ CODZIENNYM ZADANIOM, 
W PRACY, W DOMU JAKO ŻONY, PARTNERKI, MATKI. NIE ZAWSZE MAMY CZAS, 
ABY ZROBIĆ SWÓJ EKSTRA POPISOWY NUMER W KUCHNI, CZĘSTO GOTUJEMY COŚ NA SZYBKO. MOIM POPISOWYM NUMEREM W WOLNE DNI, TAKIE, JAK DZISIEJSZA NIEDZIELA, SĄ PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM, TAK WIĘC CHCIAŁABYM SIĘ Z WAMI PODZIELIĆ POMYSŁEM ZACZERPNIĘTYM ZE STRONY "KOBIETA WSZECHJEDZĄCA" 
I ZAPREZENTOWAĆ PYSZNE PIECZONE PIEROGI, A ZARAZEM ZAPOCZĄTKOWAĆ DZIAŁ KULINARNY NA NASZYM BLOGU: "KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK".

     ZAPRASZAM DO DZIAŁANIA - GOTOWANIA I ŻYCZĘ SMACZNEGO ;-) 

MARTA



PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM


Składniki na ciasto:
§  550g mąki
§  200 g masła
§  3 jajka
§  2 łyżki kwaśnej śmietany
§  sól
Składniki na farsz:
§  40 dag gotowanego mięsa (z rosołu)
§  2 średnie cebule
§  2 łyżki klarowanego masła lub oleju
§  125 ml bulionu
§  przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Dodatkowo rozbełtane jajko do smarowania pierogów.
Przygotuj ciasto: mąkę z solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne masło i wbij jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.
Mając gotowe ciasto, zabierz się za farsz: zmiel mięso. Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i zeszklij na klarowanym maśle. Do cebuli dodaj zmielone mięso, podlej bulionem i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem (po około pół łyżeczki suszonych ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu, często mieszając, przez około 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
zdjęcie i pierogi mojego autorstwa- Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Razem z mamą tarta warzywna....mniam

Jednym z dobrych pomysłów na spędzenia czasu z dzieckiem jest wprowadzanie go w obowiązki domowe. Które mogą okazać się świetną zabawą :-) T...